Contrastul dinamic

Prin definitie contrastul unei imagini reprezinta raportul dintre luminozitatea celui mai negru punct si luminozitatea celui mai alb punct. Nu exista nici un standard uniform de masurare a ratei de contrast si oricum nivelul de negru masurat variaza mult in functie de luminozitatea din camera respectiva. Se poate insa compara rata de contrast a unui televizor cu alte modele de aceeasi marca si pentru modelele din acelasi an. Televizoarele clasice cu tub catodic ( CRT ) au contrastul de 3000:1 pana la 6000:1. Majoritatea televizoarelor cu plasma au contrastul destul de ridicat si un nivel bun de negru dar ca dezavantaj consumul acestora este mare iar pixeli se pot arde mai repede. La tehnologia lcd nu se intampla acest lucru. Contrastul dinamic este activ atunci cand iluminarea ecranului este reglata dinamic pentru ca scenele intunecate sa contina un nivel mai ridicat de negru. Televizoarele cu un contrast mai ridicat (real sau nu) se vand mai bine si producatorii stiu acest lucru. Diferenta dintre un display cu un contrast de 30 000:1 si unul de 5 000:1 se poate sesiza doar in conditii de intuneric.

Contrast static

Se refera la contrastul natural al unui display si este mai redus decat unul dinamic dar reflecta mai exact raportul dintre luminozitatea celui mai negru punct si luminozitatea celui mai alb punct suportat de un display in aceeasi unitate de timp.

Mega contrast

1 000 000:1. Contrast specific televizoarelor LCD-LED si OLED.

Ce este TV LED ?

Practic un televizor cu ecran LCD la care s-au inlocuit cele 30..80 tuburi fluorescente CCFL (neoane) ce asigura iluminarea ecranului, cu un modul de leduri pozitionate in spatele ecranului sau in laterala acestuia (EDGE led backlight).
Avantaje:
    consum, greutate si dimensiuni mai reduse
    fiabilitate si contrast mai mare
    culori vii, saturate

Exemple de televizoare LCD-LED:
full HD TV
LG32le5300 Full HD

HD Ready TV
LG26le3300 HD Ready

benq ML2441 led monitor TV
Benq ML2441 - suporta PAL/SECAM si DBV-T;

Nu suporta DBV-C iar unghiul de vizualizare redus il face potrivit doar pentru camere de dimensiuni mici. Consumul maxim este de 38W, aproape de doua ori mai redus decat al unui televizor CRT clasic. Portul USB permite redarea de fisiere text, audio, imagine si film (MKV,DivX etc) dar subtritarea nu afiseaza si diacriticile.

benq ML2441 side view- very slim
Caracteristic televizoarelor cu display LED sau OLED este adancimea foarte redusa.

Vezi diferenta dintre HD ready si Full HD aici.

Back to my home page